Geert Lambert


Persbericht: Wil Van Rompuy Turtelboom een mooie exit gunnen?
april 16, 2009, 2:34 pm
Filed under: Asiel en Migratie, Kwakkelregering, Persbericht | Tags: ,

SLP-voorzitter Geert Lambert vraagt dat premier Van Rompuy nog voor de regionale en Europese verkiezingen zijn verantwoordelijkheid neemt voor de impasse waarin het asielbeleid is terechtgekomen. De verkiezingen, die tot nader order niets te maken hebben met het federale niveau, kunnen op geen enkele manier het schuldig verzuim van de regering verantwoorden. “Hongerstakingen vormen een actiemiddel dat absoluut niet door de beugel kan”, vindt Lambert, “maar ik vraag dat de regering vermijdt dat er slachtoffers vallen, en dat kan door simpelweg het regeerakkoord uit te voeren.”

Een hongerstaking is een actiemiddel dat enkel in uiterste nood kan worden gebruikt, als er geen andere protestacties meer mogelijk zijn. Vooralsnog is dat niet het geval. Toch draagt ook de regering in deze een zware verantwoordelijkheid: door te weigeren een asielbeleid te voeren drijft ze wanhopige mensen naar de wanhoopsdaad die een hongerstaking is.

Zelfs nadat burgers, universiteiten, religieuze organisaties, artsengroeperingen, de advocatuur en een groot aantal lokale politici de regering met klem gevraagd hebben om dringend het regeerakkoord uit te voeren, beslist deze regering koudweg om het dossier nog een paar maanden in de koelkast te stoppen, zonder enig zicht op een oplossing. “Een dergelijk cynisme zijn we zelfs niet van Herman Van Rompuy gewoon”, merkt Lambert op.

Als het dossier zodanig verzuurd is door persoonlijke vetes binnen de regering, dan zal uitstel niet helpen. De enige oplossing is dan het vervangen van de verantwoordelijke minister. “De enige rol die de regionale verkiezingen in dit dossier kunnen spelen, is de kans die ze bieden om de verantwoordelijke minister op een elegante manier opzij te schuiven, richting Vlaamse regering. Dat zou betekenen dat de regering wanhopige mensen maanden aan het lijntje houdt om de minister een mooie exit te gunnen. Meteen weten we waar de prioriteiten van CD&V en Open VLD liggen.”

Advertenties

Geef een reactie so far
Plaats een reactieGeef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s%d bloggers liken dit: