Geert Lambert


Persbericht: SLP laakt opslag voor Dexia-top
april 23, 2009, 1:44 pm
Filed under: EU, Persbericht | Tags: ,

dehaeneSLP-senator Geert Lambert wil dat de federale regering optreedt tegen het bonussenfestival van de Frans-Belgische groep Dexia, die onlangs met overheidsgeld uit de put moest worden getrokken die zij zelf had gegraven met haar roekeloze beleid inzake giftige Amerikaanse financiële producten.

Het remuneratiecomité van Dexia heeft de verloning van gedelegeerd bestuurder Pierre Mariani met 30% opgetrokken ten opzichte van zijn voorganger Miller, tot een jaarsalaris van 1 miljoen euro en een maximumbonus van 2,25 miljoen euro. Voor het topmanagement van het Franse deel van Dexia wordt bovendien voorzien in 8 miljoen euro aan bonussen.

Eerder was al bekend geworden dat de toplui van Financial Security Assurance (FSA), de Amerikaanse dochteronderneming die Dexia deed zinken, eind januari 2009 nog bonussen van ettelijke honderdduizenden dollars incasseerden.

SLP-senator Geert Lambert verlangt dan ook van de federale regering dat zij Dexia zou duidelijk maken dat de staatssteun en -waarborg die het geniet gepaard zou mogen gaan met enig respect voor de Belgische belastingbetaler. Dat zou moeten inhouden dat dit onbeschofte bonussenbeleid door Dexia wordt teruggedraaid.

Vandaag werd ook bekend gemaakt dat Jean-Luc Dehaene tot 2013 voorzitter van Dexia zal blijven. Veelzeggend is dat hij net vandaag in een rapport gerangschikt wordt als de op één na slechtst presterende Belgische europarlementariër (886e op 920 leden). Hoewel de functies van Europarlementslid en Dexiavoorzitter blijkbaar nauwelijks te combineren zijn, wil de CD&V-lijsttrekker ze beiden, naast zijn andere beheersmandaten, voortzetten in de volgende legislatuur van het Europees parlement. De kiezer weet dan ook waar hij aan toe is met deze bonussenbrouwende bankier.

Advertenties

Geef een reactie so far
Plaats een reactieGeef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s%d bloggers liken dit: