Geert Lambert


Persbericht: Senaat abdiceert als het over het geld van de koning gaat
juli 9, 2009, 6:58 pm
Filed under: Openbaarheid van bestuur, Persbericht, Senaat | Tags: , ,

Het verslag van de werkgroep dotaties is een gemiste kans. Dat besloot senator Geert Lambert vandaag tijdens de plenaire bespreking van het verslag. De werkgroep, die achter gesloten deuren samenkwam, beoogde transparantie maar spuit mist. Waar ze klare regels wilde scheppen abdiceert ze door alle verantwoordelijkheid door te schuiven naar de regering, en in plaats van echte beslissingen te nemen start ze een semantische discussie over het verschil tussen dotaties en bezoldigingen.

De senaat geeft toe aan de mythische macht van de monarchie en durft het niet aan om duidelijke wetten te stemmen over de kostprijs van het koningshuis: men vraagt enkel aan de regering om te overwegen om de aanbevelingen in wetten om te zetten. Daarenboven bevatten de aanbevelingen weinig nieuws: de leden van de Koninklijke familie die geen dotatie meer zouden krijgen, zouden wel nog recht hebben op een bezoldiging voor de publieke taken die ze uitoefenen. Zo krijgt de regering de vrijheid om elk lid van de Koninklijke familie een opdracht te geven en hen daarvoor goed te betalen.

Ook wat de beoogde openbaarheid betreft is de oogst mager: enkel de eerste voorzitter van het Rekenhof zou volgens de aanbevelingen inzage krijgen in de besteding van de dotaties, het parlement niet. En bij de jaarlijkse publicatie van de dotaties wordt enkel de civiele lijst gepubliceerd, en niet de vele andere kosten die het koningshuis met zich meebrengt.

Lambert had voor de werkgroep van start ging al een wetsvoorstel ingediend om de kostprijs van de monarchie transparanter te maken, maar de werkgroep vond het niet nodig – in tegenstelling tot wat vooraf afgesproken was – om de hangende wetsvoorstellen over het thema te bespreken. “Het parlementaire debat over de bezoldiging van de Koninklijke familie wordt gesmoord, terwijl het aanvankelijk de bedoeling was om het debat net te openen”, besluit Lambert. “Ik kan enkel concluderen dat de Senaat het niet aandurft om in alle openbaarheid te discussiëren over het geld van de koning.”

Sommige senatoren stellen deze lege doos voor als een belangrijke stap naar een transparanter koningshuis. In werkelijkheid is het niets meer dan een rookgordijn voor de publieke opinie. De regering zal de hele discussie van vooraf aan overdoen, met het risico dat er van de aanbevelingen niets overblijft. De senaat geeft dus het laatste restje invloed dat ze nog had uit handen.

Voor Lambert is deze bespreking een extra reden om vast te houden aan zijn republikeinse gedachtegoed: de monarchie blijft, als ondemocratisch orgaan, ontsnappen aan elke parlementaire controle. Wie aanvoert dat de koning geen politieke macht bezit, heeft na vandaag een argument minder: de politieke invloed van de monarch was vandaag in de senaat overduidelijk aanwezig.

Advertenties

Geef een reactie so far
Plaats een reactieGeef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s%d bloggers liken dit: