Geert Lambert


Persbericht: Lambert (SLP) vraagt premier om dossier wapenregister te deblokkeren
september 21, 2009, 3:46 pm
Filed under: Persbericht | Tags: , ,

Senator Geert Lambert vraagt premier Van Rompuy om het geblokkeerde dossier van het Centraal Wapenregister naar zich toe te trekken. België slaagt er al jaren niet in om de handvuurwapens op een correcte manier te registreren, en Binnenlandse Zaken en Justitie schuiven de verantwoordelijkheid voor dat falen op elkaar af. “We kunnen een biefstuk traceren tot in de veevoederfabriek, maar we hebben er geen idee van hoeveel wapens er in ons land circuleren”, zegt Lambert, “terwijl dat toch essentieel is voor het veiligheidsbeleid.”

Het Centraal Wapenregister (CWR) is de database met alle wapenbezitters in België. Of zou dat moeten zijn. De dienst is al jaren een puinhoop: in 2005 controleerde het Comité P steekproefgewijs 276 legale vuurwapens. Een derde van de wapens was fout geregistreerd, sommige zelfs op naam van Mickey Mouse. Een vijfde zat niet in het bestand, een derde was vermeld met een foute eigenaar of een verkeerde beschrijving. In de databank stonden ook nog 47.300 wapenbezitters die al overleden waren, sommigen sinds tien jaar.

Het Comité P concludeerde dan ook dat het CWR wegens de enorme chaos ‘beleidsmatig noch operationeel een bruikbaar instrument’ was.Een goed werkend CWR is nochtans van groot belang voor een efficiënte toepassing van de wapenwet en voor het traceren van de eigenaars van wapens waar een misdrijf mee gepleegd is. Ook is het een handig instrument bij politie-interventies, omdat het de mogelijkheid geeft om vooraf te checken of in een bepaalde woning wapens aanwezig zijn.

De federale politie en de minister van Binnenlandse Zaken (tot 2009 Dewael) beloven al jaren beterschap. In 2005 werd tegen midden 2006 een volledig nieuw systeem aangekondigd. In 2006 beloofde de minister van Binnenlandse Zaken een nieuw CWR tegen het einde van dat jaar. In 2007 was de absolute deadline november 2007. Begin 2008 werd dat april 2008 en daarna beloofde Dewael een goed functionerend CWR tegen eind 2008. In maart 2009 luidde het dat er tegen september een proefversie klaar zou zijn. Op de laatste vraag van Lambert naar een stand van zaken weigert de minister van Binnenlandse Zaken simpelweg te antwoorden.

Ondertussen kampen de provinciegouverneurs, die de wapens moeten registreren en dus verantwoordelijk zijn voor de input van de database, met een groot personeelsgebrek. De gouverneurs vragen regelmatig om meer personeel, maar Binnenlandse Zaken vindt dat Justitie daarvoor moet zorgen, terwijl Justitie benadrukt dat de registratie van wapens de exclusieve bevoegdheid van Binnenlandse Zaken is.

Ook bij de controle van de gegevens op het terrein, een taak van de lokale politie, loopt het fout. De politiezones wachten immers nog steeds op een omzendbrief waarin de politietaken met betrekking tot de controle van geregistreerde wapens omschreven worden. Ook daar zit vertraging op, alweer “wegens onenigheid van de verschillende actoren” over de inhoud van die brief.

Lambert vindt het nu welletjes: “We moeten halsoverkop nieuwe gevangenissen bijbouwen omdat we geen blijf weten met het stijgende aantal gedetineerden, maar we laten wel toe dat mensen zich kunnen bewapenen zonder dat de overheid daar zicht op heeft. De nieuwe wapenwet, die eist dat elke wapenbezitter een vergunning aanvraagt, blijft dode letter als de politie er niet in slaagt om die vergunningen in een goed werkende database onder te brengen. Als de ministers van Justitie en Binnenlandse Zaken de andere kant opkijken, moet premier Van Rompuy ingrijpen. Liefst nog voor het volgende dodelijke incident met vuurwapens.”

Advertenties

1 reactie so far
Plaats een reactie

Mede door deze ben ik het slachtoffer geworden van een zogezegd illegaal wapen. Als wapenbezitter heb ik meer dan 10 wapens in mijn bezit voor sportschutterij. Door de verkeerde registratie van een wapen in het jaar 2006 door de politiediensten is dit wapen nu illegaal geworden en kan het niet meer geregistreerd worden. De reden van overdracht was ingevuld als jager. Hoewel dit sportschutterij moest zijn. Door hun fout is dit wapen nu in beslag genomen. Zoiets kan toch niet gezien het feit ik alle bewijzen heb dat de fout door de bevoegde diensten werd gemaakt en niet door mij. Desondanks ligt dit wapen nu in beslag en zal ik het hoogstwaarschijnlijk nooit meer terugzien. Administratie en België is één grote ramp. En gerechtigheid ook….!!!!

Reactie door dominique vangheluwe
Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s%d bloggers liken dit: