Geert Lambert


Persbericht: Van Rompuy vastberaden richting afgrond
oktober 13, 2009, 4:23 pm
Filed under: Energie, Kwakkelregering, Persbericht

‘On ne peut retenir une feuille qui tombe dans l’abîme’ is een gezegde dat onze eerste minister graag citeert. Het vat perfect samen hoe hij dit land bestuurt. De regering-Van Rompuy weigert zijn verantwoordelijkheid te nemen in de diverse crisissen waar ons land mee te kampen heeft, zo blijkt uit de beleidsverklaring van de premier. De vergrijzing, de staatsschuld, het energievraagstuk en de institutionele crisis worden niet aangepakt en dus doorgeschoven naar volgende generaties.

De klassieke accijnsverhogingen links en rechts volstaan al lang niet meer om de staatshuishouding terug op de rails te krijgen, maar deze coalitie slaagt er niet in om keuzes te maken en voert het land dag in dag uit, met vastberadenheid, naar de afgrond. De volgende generaties zullen het puin moeten ruimen en hun hele actieve leven moeten betalen voor de als stabiliteit verkochte stilstand die België sinds juni 2007 in zijn greep heeft.

De vergrijzing wordt in de beleidsverklaring heel even aangehaald als ‘uitdaging’, maar nergens wordt vermeld welke richting deze regering wil inslaan om de aangekondigde crisis van de sociale zekerheid te counteren. Ook hier zullen de volgende generaties zelf moeten uitzoeken hoe ze hun pensioenen en die van hun ouders en grootouders zullen betalen.

Alsof dat nog niet volstaat wordt ook het energievraagstuk vooruitgeschoven. Dat éen van de belangrijkste beslissingen over onze energiehuishouding werd genomen in het kader van begrotingsonderhandelingen, maakte dat het een nefaste beslissing werd. De onderhandelingsmarge over de energievoorziening werd verkwanseld door de bokkensprongen van de ‘minister van Klimaat’ waardoor monopolist Suez-Electrabel de enige winnaar wordt van de begrotingsbesprekingen. De grote verliezer is de burger die te veel zal blijven betalen voor zijn energie en ook nog eens opgescheept wordt met extra kernafval.

Over de staatshervorming wordt merkwaardig genoeg met geen woord gerept. Een mens zou zich gaan afvragen waarvoor dit land twee ministers van institutionele hervormingen in dienst houdt, nadat we al twee voorzitters van een gemeenschapsdialoog en drie koninklijke bemiddelaars zagen passeren. Het oorverdovende stilzwijgen over dit thema bewijst eens te meer dat Van Rompuy elke verantwoordelijkheid uit de weg gaat en niet van plan is om meer te doen dan het warmhouden van zijn stoel tot de volgende verkiezingen.

De conclusie na deze ‘State of the Union’ is niet alleen negatief, ze is zorgwekkend en zelfs beangstigend. Deze regering was zo druk bezig met het opblazen van balonnetjes dat het de regeringsleden licht in het hoofd werd en het nadenken onmogelijk werd. Wie van deze premier een visie, een stap in de goede richting of een aanzet tot oplossing verwachtte komt van een kale reis terug. Ons medeleven gaat uit naar de jongeren.

Advertenties

Geef een reactie so far
Plaats een reactieGeef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s%d bloggers liken dit: