Geert Lambert


Werven hebben architect met meer lef nodig
oktober 16, 2009, 11:20 pm
Filed under: Persbericht | Tags: ,

Senator Geert Lambert (SLP) hamerde vanmiddag in zijn tussenkomst over de beleidsverklaring op het feit dat de staatsschuld, het budget van de sociale zekerheid en de vergrijzing niet fundamenteel aangepakt worden door deze regering, en dat de problemen dus doorgeschoven worden naar de volgende generaties.

Drie van de vijf zogenaamde werven zijn klaar, klopte de premier zich de vorige dagen op de borst. Lambert zei te hopen dat de aannemers die de verbouwingen bij Van Rompuy thuis uitvoeren beter werk afleveren. “De werf rond het energiebeleid is immers een schoolvoorbeeld van geïmproviseerde bricolage die zelfs de slordigste aannemer schaamrood op de wangen zou bezorgen. Gérard Mestrallet en zijn kompanen van Suez lachen Van Rompuy in zijn gezicht uit, en terecht”, aldus Lambert. “Ik denk dat er veel bedrijven zijn die graag eens met Paul Magnette zouden onderhandelen over hoeveel belastingen ze vanaf nu zullen betalen.”

Lambert vroeg zich ook af tegen welke prijs de premier zijn akkoord over de begroting heeft gebricoleerd: “Om alle regeringspartijen tevreden te houden zijn nergens structurele ingrepen gebeurd, terwijl die echt wel nodig zijn, willen we de kosten van de staatsschuld en de vergrijzing niet volledig op de schouders van de volgende generatie dumpen. Maar het plan dat de vergrijzingskosten moet helpen opvangen staat zelfs nog niet in de steigers.”

Er wordt dus niet geraakt aan de dure heilige huisjes die we ons eigenlijk niet meer kunnen permitteren. De brugpensioenen worden niet onder de loep genomen, de kosten van de ziekteverzekering mogen blijven stijgen, er wordt geen enkele hervorming van de sociale zekerheid ingezet.

Hoe komt dat, vroeg Lambert de regering. Heeft de sociale zekerheid geld over? Verwacht men dat een volgende regering de budgettaire problemen op een mooie dag zal kunnen wegtoveren? Of vertikt Van Rompuy om zijn verantwoordelijkheid te nemen en laat hij de volgende generaties simpelweg stikken?

De premier gaat er prat op dat zijn cynisme geen grenzen kent. “Dat komt uw nachtrust wellicht ten goede,” aldus Lambert, “maar uw kleinkinderen zullen waarschijnlijk minder goed slapen als ze binnen twintig jaar de ravage zullen aanschouwen die u hen naliet.”

“Als u niet in staat bent om dat zelfs maar te proberen omdat er teveel partijen in uw regering zitten, dan heeft het geen zin dat u blijft zitten tot 2011”, besloot Lambert. “Dan moeten de werven maar een andere architect krijgen, die wel bereid is fundamenten te leggen waar later op gebouwd kan worden.”

Advertenties

1 reactie so far
Plaats een reactie

ik was aanwezig in de senaat bij deze toespraak, voor de eerste keer in mijn leven was ik in de senaat geraakt,
het valt mij op dat er voor zo’n belangrijke thema zo weinig senatoren aanwezig waren en dat de aanwezigen vrij passief waren
de deelname van de hierbovengenoemde was er wel
“laat mij weten of je nog eens zo’n deal hebt”, was de quote gericht aan dhr magnette die mij vooral is bijgebleven.. of zal het een virtueel verlangen blijven?

Reactie door johan
Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s%d bloggers liken dit: