Geert Lambert


Persbericht: Leterme overlegt over terugtrekking Amerikaanse kernwapens uit België
oktober 29, 2009, 6:12 pm
Filed under: Buitenland, defensie, Persbericht | Tags: ,

Minister van Buitenlandse Zaken Leterme zal in de komende dagen gesprekken voeren met zijn Duitse collega over de terugtrekking van Amerikaanse kernwapens uit Europa. Dat antwoordde hij op een vraag van Geert Lambert in de senaat. Lambert hoopt dat België samen met Duitsland een voortrekkersrol opneemt binnen de NAVO.

De Duitse minister van Buitenlandse Zaken Westerwelle kondigde bij de start van de nieuwe Duitse regering aan om met de VS te gaan praten over een terugtrekking van de Amerikaanse kernwapens op Duitse bodem. Ook de Amerikaanse president Obama verklaarde al dat het tijd wordt om echt te gaan werken aan een kernwapenvrije wereld, en dat hij daar zelf ook stappen in wil zetten.

Geert Lambert vroeg minister Leterme of hij al overleg gepleegd had met zijn Duitse collega en of hij ook van plan is om de VS te vragen om de kernwapens terug te trekken uit België.

Leterme antwoordde dat hij morgen de ministers van Buitenlandse Zaken van de Benelux en Duitsland ontmoet, en dat minister Westerwelle dinsdag naar Brussel komt om de hele politieke agenda tussen België en Duitsland door te nemen. Leterme wil tijdens deze ontmoetingen onder meer de nucleaire ontwapening bespreken.

Leterme beklemtoonde dat ook België voorstander is van een kernwapenvrije wereld en dat de verwijdering van tactische kernwapens uit Europa daarbij een cruciale stap is. Hij wil werken aan een resultaatgerichte aanpak binnen het kader van de NAVO. Zo wil hij tijdens de NAVO-ministerraad in december het thema aansnijden.

Lambert reageert verheugd dat de Belgische regering zich bereid toont om op de kar te springen die president Obama en de Duitse minister Westerwelle in gang hebben getrokken: “In het verleden bleef België steevast aan de zijlijn staan als het over nucleaire ontwapening in Europa ging. Ik hoop dat de Belgische regering nu klaar is om samen met Duitsland een voortrekkersrol te spelen in dit dossier.”

Advertenties

Geef een reactie so far
Plaats een reactieGeef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s%d bloggers liken dit: