Geert Lambert


IN 2005 WAS ER NOG LANG GEEN OPLOSSING VOOR B-H-V
november 30, 2009, 5:21 pm
Filed under: staatshervorming, Zonder categorie | Tags:

Geert Lambert (SLP) ontkent dat hij in 2005 een onderhandelde oplossing voor BHV saboteerde door op te stappen van de onderhandelingstafel. ‘Er werd onderhandeld, maar er was zeker geen akkoord.’ We moeten dus opnieuw aan tafel en, omdat België is wat het is, zullen de Vlamingen voor een echte oplossing altijd een prijs betalen.

Is mij iets ontgaan? Vergis ik me als ik deze week vaststelde dat Wilfried Martens (CD&V) het al moeilijk had om een akkoord te bereiken over wie zou onderhandelen over het heikele dossier van Brussel-Halle-Vilvoorde? En als de vraag met wie je rond de tafel gaat zitten al zo problematisch is, wat doet ons dan hopen dat er vlug een oplossing in het verschiet ligt? Het is natuurlijk een hele geruststelling om te weten dat we kunnen voortbouwen op de onderhandelingsmethodes van president Herman Van Rompuy (CD&V). Alleen jammer dat hij zelfs daar nog niet aan begonnen was.

Tot op vandaag bejubelt de ene me en word ik door anderen verguisd voor het doen afspringen van de onderhandelingen in 2005. Laat me duidelijk zijn: er was geen akkoord, er waren wel onderhandelingen. En wij bleven met Spirit (nu SLP, red.) aan tafel zitten zolang er een sprankeltje hoop op succes bestond. Maar toen ik herhaalde dat het totaalpakket onevenwichtig was en bijvoorbeeld mijn bedenkingen op de uitbreiding van de faciliteiten formuleerde, hoorde ik enkel gezucht rond tafel. Wanneer Olivier Maingain (FDF) daarop reageerde dat ook andere bevoegdheden onder het begrip faciliteiten dienden te vallen, namen sommigen hun balpen ter hand om zich gewillig te laten dicteren. Dat was hét moment voor mij om op te stappen. De kruik gaat zo lang te water tot zij barst.

Taalgrens

Was hetgeen in 2005 op tafel lag dan zo verkeerd? Zonder meer: ja. Zij die dus op deze basis willen doorgaan zijn bij deze gewaarschuwd: als je de communautaire problemen nog wilt vergroten moet je vooral voortbouwen op wat toen is afgesprongen. De ganse opzet van de splitsing van BHV is, los van de juridisch-technische discussie die het Grondwettelijk Hof hanteerde, dat we in dit land een taalgrens hebben afgesproken. En, neen, ik wil geen grenspaaltjes plaatsen, maar grenzen bakenen bevoegdheden af en zorgen voor duidelijkheid en stabiliteit. Zo hoopten we destijds als Vlamingen met de taalgrens ook de verfransingsdruk tegen te gaan. Dit blijft een legitiem uitgangspunt: een cultuur mag zich, zonder zich op te sluiten of beter te voelen dan een ander, proberen te beschermen.

Bovendien wil ik vanuit mijn politieke overtuiging mensen niet opdelen in hokjes. En net dat gebeurde in de faciliteitengemeenten: Hoe kunnen Franstaligen en Nederlandstalige leerlingen elkaar leren kennen zolang ze zich opsluiten in hun eigen scholen? We hoopten destijds dat de faciliteiten de gemeenschappen, via een overgang en respect voor de verscheidenheid, naar elkaar toe zouden brengen. Het omgekeerde gebeurde. Moeten we die fout dan nog versterken en de faciliteiten versterken met aparte gemeentelijke informatiebladen, aparte bejaardenopvang, aparte leerprogramma’s, aparte… Misschien dan ook aparte bussen, of nog beter: de Franstaligen vooraan in de bus, de Nederlandstaligen achteraan. Onaanvaardbaar dus.

En wat met extra geld voor het Brusselse Gewest? Ja, Brussel is armlastig. Zijn specifieke taken en de verarmde bevolking in vele van zijn gemeenten wegen op zijn financiële situatie. Maar zou een fusie van de 19 aparte baronieën al geen begin van oplossing bieden? Het is toch niet te veel gevraagd dat de rijkere Brusselse gemeenten (en die zijn er) solidair zijn met bijvoorbeeld het armere Molenbeek. Het is iets té gemakkelijk om solidariteit te vragen van een ander zonder zelf solidair te willen zijn. Bovendien is het een wetmatigheid dat je in ons landje grotere staatshervormingen soms afkoopt. Het is geen toeval dat in de borrelnootjes die vorig jaar al afgesproken waren (maar nog niet goedgekeurd) het Brusselse geld (ook te vroeg) werd toegezegd. Het is dus beter je wisselgeld zo lang mogelijk op zak te houden.

Ook het inschrijvingsrecht dook terug op: Franstaligen uit de rand zouden zo het recht krijgen om in Brussel te stemmen. Indien het Egmontpact destijds goedgekeurd was, waren we daar al lang vanaf geweest, maar daar koop je vandaag niets voor. Je kunt er lang over debatteren en, neen, schoonheidsprijzen zal zoiets nooit winnen, maar een beperkt inschrijvingsrecht voor toch al verloren zieltjes is niet mijn grootste zorg. Maar je hebt gewoon geen splitsing als je – zoals sommigen eisten – tot in de eeuwen der eeuwen elke nazaat van elke Franstalige uit alle gemeenten van het huidige kiesarrondissement die mogelijkheid te geven. Het zou ervoor zorgen dat de Franstalige propagandamachine bij elke verkiezing volop zou losbarsten.

Et alors?

‘Ja, en?’, hoor ik sommigen zeggen, maar als die machine eigenlijk alleen tot doel heeft om via Franstaligen een deel van Vlaanderen territoriaal los te weken en aan Brussel te hechten, dan lijkt me dat weinig bevorderend voor de stabiliteit van onze regio. We zagen hoe een discussie over het uitbaggeren van de Schelde al tot een mosseloorlog leidde, wat zou het dan geven indien Nederland de inwijkelingen in Brasschaat zou ophitsen om de aansluiting bij Nederland te eisen?

In ruil voor al dat ‘lekkers’ verkregen de Vlamingen een splitsing van een kiesarrondissement en zou er links en rechts nog wel een bevoegdheidje geregionaliseerd worden. Het evenwicht was dus bijzonder ver te zoeken. Of we het graag horen of niet, maar we hebben onszelf verplicht tot onderhandelen. Onze staatsstructuur is wat ze is. En daar raakt ook Jean-Luc Dehaene (CD&V) niet vanaf. Compromissen maken, een akkoord sluiten, is niet verkeerd. De problemen vandaag schijnbaar oplossen, terwijl je weet dat je ze naar de toekomst eigenlijk vergroot, leidt zelden tot meer stabiliteit. En was het niet dat waar ons land, ook Vlaanderen, zo’n nood aan had?

Dit opiniestuk verscheen op vrijdag 27 november in De Standaard.

Advertenties

Geef een reactie so far
Plaats een reactieGeef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s%d bloggers liken dit: