Geert Lambert


Bezinnen over de reflectiekamer?
december 24, 2009, 5:48 pm
Filed under: Senaat

Kerstmis. Het is voor veel mensen een tijd van bezinning, maar niet voor de senaat. In de Hoge Vergadering, die als reflectiekamer toch bij uitstek een oord van bezinning zou moeten zijn, werd gisteren nog maar eens pijnlijk duidelijk dat de keizer geen kleren draagt. We mochten met zijn allen de programmawet, die ’s nachts nog door de Kamer was gejaagd, in sneltempo goed- of afkeuren. Het was voor iedereen duidelijk dat er geen komma meer aan de tekst kon veranderd worden, ook al stonden er nog fouten in.

Veel senatoren vroegen zich dan ook af wat ze in godsnaam in die schertsvertoning zaten te doen. De meerderheid maakte snel duidelijk dat ze absoluut geen zin had in een uitgebreide discussie over de teksten die voorlagen. De regering vond het zelfs niet nodig om uitleg te komen geven over de amendementen die op het allerlaatste ogenblik nog werden ingediend. De behandeling was een formaliteit: stemmen, inpakken en wegwezen.

We zijn het ondertussen wel gewend. Zo gewend dat er geen vragen meer bij gesteld worden: de regering die het beneden haar stand acht om uitleg te komen geven in de senaat, die zelfs geen antwoord meer geeft op de vragen die de senatoren haar stellen. Zo wacht ik nog steeds op een antwoord op een schriftelijke vraag aan de minister van Binnenlandse Zaken die ik in april stelde. Ook vragen over het incident in de kerncentrale van Gravelines van deze zomer bleven onbeantwoord. De senaatsvoorzitter reageert geërgerd als ik hem vraag de regering tot meer spoed aan te manen.

Dat de senaat geen budgettaire bevoegdheid heeft is zeker een deel van het probleem. Wij kunnen, in tegenstelling tot de collega’s van de Kamer, niet stemmen over de begroting. Dat wil zeggen dat we regering weinig kunnen maken, en de excellenties weten dat ook. Waarom zouden ze nog de moeite doen om hun beleid te komen uitleggen voor een kamer die de macht niet heeft om dat beleid te sturen? Dat Villa Politica nog nooit een voet in de senaat heeft gezet is daar trouwens een illustratie van.

Natuurlijk zetelen er in de senaat mensen die hard werken en nuttige zaken doen. Maar we moeten durven vaststellen dat die nuttige zaken evengoed in de Kamer zouden kunnen gebeuren. We moeten durven nadenken over het nut van de senaat als instelling, en als we vaststellen dat dat nut ver te zoeken is, moeten we daar de gepaste conclusies uit trekken.

Het is trouwens paradoxaal dat het federaal parlement in oppervlakte en personeel aan het uitdeinen is, terwijl de macht ervan haast recht evenredig krimpt. Zelfs de Kamer slaagt er niet meer in om een vuist te maken tegen de regering. De vertegenwoordigers van het volk slikken draken van teksten die door de regering in de maag gesplitst worden, er worden begrotingen goedgekeurd waarvan iedereen weet dat het beschamende werkstukken zijn die de schulden en risico’s afschuiven op de komende generaties.

Het parlement slaagt er dus niet meer in zijn kerntaken te vervullen, maar heeft wel meer personeel en plaats nodig dan toen België nog effectief een tweekamerstelsel had, en er van e-mail en gsm’s nog geen sprake was. Voor de uit zijn voegen barstende diensten van de Kamer heeft de instelling dan maar een gebouw aangekocht van 40.000 m².

Het is verleidelijk om de vraag te stellen: als je weet dat er in het Paleis der Naties een instelling huist die zichzelf in de loop der jaren overbodig heeft gemaakt, terwijl de diensten van de Kamer in hetzelfde gebouw met plaatsgebrek kampen, is er dan geen logische oplossing die zichzelf opdringt? Een oplossing die geen 140 miljoen euro kost, maar integendeel een besparing betekent?

Het zou alleszins geen kwaad kunnen om het debat over de toekomst van de senaat te openen. Helaas wil de meerderheid van mijn collega’s dat debat voor geen geld ter wereld aangaan. Misschien omdat ze ook beseffen dat er maar één logische conclusie is?

Advertenties

Geef een reactie so far
Plaats een reactieGeef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s%d bloggers liken dit: