Geert Lambert


Communautaire campagne N-VA wegens groot succes verlengd
januari 12, 2010, 2:13 am
Filed under: staatshervorming | Tags: ,

Het hoge woord is er, twee jaarna de mislukte formatie in Hertoginnendal, eindelijk uit: de N-VA wil helemaal geen staatshervorming voor 2011. Voor wie die partij een beetje kent zou dat natuurlijk geen verrassing mogen zijn.

De Wever en de zijnen hebben sinds de oprichting van de partij (die ontstond nadat een deel van de VU niet wilde meewerken aan een staatshervorming) geen enkele inspanning gedaan om tot een grote hervorming te komen. Ook tijdens de parlementaire behandeling van het dossier Brussel-Halle-Vilvoorde keurden de N-VA-senatoren samen met de meerderheid de vertragingsmanoevres goed. Geert Bourgeois nam zelfs vliegensvlug ontslag als Vlaams minister toen bleek dat de staatshervorming na het echec van Leterme zijn richting dreigde op te komen.

Waarom is die partij dan zo bang van de realisatie van haar verkiezingsbeloftes? Net omdat ze die beloftes bij de volgende kiescampagne willen recycleren. De enige kans op een voortzetting van het electorale succes is een volgende campagne die helemaal in het teken staat van het communautaire. En met een geslaagde staatshervorming is die kans verkeken. De N-VA past er dus voor om haar kip met de gouden eieren eigenhandig te slachten.

De redenering van De Wever is nogal bochtig: de partijen die nu aan de macht zijn, zijn volgens hem niet in staat om een goed akkoord te maken. Ik zal hem, zeker na wat we de laatste twee jaar moesten aanschouwen, niet tegenspreken. Maar hij vergeet wel gemakshalve dat het ook met zijn eigen partij in de meerderheid niet mogelijk bleek om tot een akkoord te komen.

Blijkbaar rekent De Wever erop dat de kiezer hem na een nieuwe communautaire campagne incontournable maakt, zodat hij in 2011 opnieuw mag aanschuiven in Hertoginnendal. Nu begrijp ik niet zo goed wat dan het verschil is met 2007. Er zullen aan de andere kant van de tafel immers nog steeds Franstaligen zitten, hoe groot de overwinning van N-VA ook mag zijn. Dat de PS, MR en CDH in 2011 op hun blote knietjes zullen smeken om een staatshervorming is natuurlijk het droomscenario van Maddens en De Wever, maar ik ben er van overtuigd dat zeker die laatste goed beseft dat het bij een droom zal blijven. En dus aanvaardt de partij de zogenaamde Maddens-doctrine als een argument om niets te doen. Niet vanuit de Vlaamse regering, en niet vanop het federale niveau.

Daarenboven wil ik de N-VA eraan herinneren dat het sinds 2008 voor zo goed als elke Vlaamse partij onmogelijk is geworden om incontournable te zijn op het federale niveau. Want wat zien we? Desnoods maakt de CD&V wel een regering zonder meerderheid aan Vlaamse kant. Dus ook daar valt een hefboom weg om een regering van binnenuit onder druk te zetten: de laatste twee jaar heeft de N-VA twee regeringen verlaten. Waarna die regeringen gewoon bleven zitten.

Hoe wil de N-VA dan een staatshervorming, en dus hun kiesbelofte, realiseren? Simpel: ze wachten tot de Franstaligen er zelf om vragen. Tja, zo kan ik het ook. Zo kan zelfs Leterme het ook.

Maar die strategie heeft twee grote voordelen: ten eerste komen er in 2011 gegarandeerd communautaire verkiezingen aan. En ten tweede zit de N-VA tot die tijd op zijn gemak in de Vlaamse regering, zelfs samen met een partij die hen op federaal niveau bedriegt. In het Vlaams regeerakkoord staat enkel dat Vlaanderen bij de Franstaligen zal polsen of ze nog geen zin hebben in een rondje staatshervorming. N-VA moet zich nergens voor verantwoorden en kan rustig genieten van de macht.

Mijn besluit? N-VA is geen haar beter dan de CD&V, die het communautaire thema ook handig gebruikt om verkiezingen mee te winnen, om het daarna zo snel mogelijk in de koelkast te stoppen.

Advertenties

4 reacties so far
Plaats een reactie

Geachte,

‘wie zonder zonde is werpe de eerste steen’… Uiteraard heeft iedereen recht op een mening en om die te verkondigen. Er is echter wel nog een keerzijde aan die mooie democratische medaille: geloofwaardigheid: Wanneer men zelf rondloopt met een ‘zak zonden’ die de ‘zak stenen’ exponentieel overtroeft, kampt men inderdaad met een geloofwaardigheidsprobleem. ‘wie bent u om dat te zeggen’ … zegt men dan.

Dat N-VA geen grote staatshervorming verkregen heeft is inderdaad een feit; Dat de N-VA beloofde om uit de regering te stappen als er geen uitzicht was op een staatshervorming (en dan slaat dat niet op een pleister op een open gapende vleeswonde) is evenzeer een feit. Zou het dan beter zijn om toe te zeggen aan een mini staatshervorming die de naam niet waardig is? … Neen toch?

Dat de N-VA zijn ‘goudhaantjes’ weer zal bovenhalen is ook een feit: de staatshervorming is nog steeds broodnodig en dus zal de N-VA daar inderdaad opnieuw voor ijveren.

En dat u ook maar enigszins durft te beweren dat het puur populisme zou zijn met een strategisch doordachte rem op een staatshervorming doet me zelfs denken dat u van een ander land komt? volgt u de actualiteit dan niet, ziet u dan niet welke inspanningen geleverd worden?

Daarbij heb ik nog een vraag voor u, nu ik er toch aan denk…
Ik weet dat N-VA het ontslag gevraagd heeft van minister van milieu (milieu,… ironisch nietwaar?) Huytebroeck. Groen stelde gewoon wat ‘vragen’ bij de uitoefening. Ze heeft zowaar jaren inspanningen om de waterkwaliteit te optimaliseren ‘in het water gegooid’, ze bedriegt de kiezers door ‘onwetendheid’ uit te roepen om dan enkele weken later geen bocht te nemen, maar gewoon rechtsomkeer te maken! Kan u misschien dan toch daar proberen uw eigen geloofwaardigheid wat aan op te krikken of die toch van uw -nieuwe- partij en haar ontslag vragen. We hebben toch beide het beste voor met het milieu? Want het is nu wel bewezen dat Evelyne het milieu niet te goede komt en al zeker niet het vertrouwen in de politiek.

Alvast bedankt

Reactie door Michiel Descheemaeker

Meneer Lambert,

In het politieke landschap bestaan er 2 soorten mensen: degene die zich gaandeweg willen vastgrijpen aan elk mogelijk postje, bijvoorbeeld mensen die het boegbeeld van de SPA spelen gedurende jaren en -eens ze een eigen partij beginnen- met modder ernaar smijten … (Rinkelt er een belletje meneer Lambert?)
OF, mensen zoals bij de N-VA die geen genoegen nemen met een mini-staathervormingetje maar die willen bereiken waarvoor ze reeds jaren pleiten. Me dunkt dat u daar zeker lessen uit kunt leren.

Met vriendelijke groeten,

S. Weemaels

Reactie door Steve Weemaels

Geert heeft grotendeels gelijk. Alleen denk ik dat CD&V nog een ietsje slechter is dan NVA, want volkomen hypocriet electoralistisch. CD&V verkoopt steeds waar op dat moment het meest kiezers voor zijn. NVA meent het écht maar speelt strategisch en dat loont blijkbaar. De kiezer krijgt natuurlijk waar hij zelf om gevraagd heeft. Hij/zij had maar wijzer moeten zijn.

Reactie door van cauwelaert guido

voor zover ik weet is Geert Lambert nooit een boegbeeld geweest bij SP.a, als Dhr. Weemaels daar op doelt teminste…

Reactie door Urbain
Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s%d bloggers liken dit: