Geert Lambert


Persbericht: Regering pleegt schuldig verzuim over pensioenen
januari 27, 2010, 5:36 pm
Filed under: Persbericht | Tags:

De regering-Leterme zal de pensioenstelsels niet hervormen, zo laat Mr. Pensioenen Michel Jadot vandaag weten. Er wordt gevreesd dat de regeringspartijen electorale schade zouden kunnen oplopen na een hervorming, is de redenering. “Deze regering rekent erop dat de kiezer door haar jarenlange geknoei en de aanslepende crisis zo murw en apathisch is geworden dat men hiermee wegkomt”, stelt senator Geert Lambert  vast. “Door de begroting en de sociale zekerheid te laten verkommeren voedt de regering echter de onrust en de antipolitiek bij de bevolking. De pensioenen niet hervormen gaat onherroepelijk ten koste van de komende generaties, en brengt de intergenerationele solidariteit ernstig in gevaar. Deze regeringsploeg pleegt schuldig verzuim.”

Jadot, die binnenkort zijn rapport (het beruchte groenboek) aan regering en parlement voorstelt, weet als geen ander wat de problemen zijn. “Het lijdt geen twijfel dat de pensioenen ook in de toekomst uitbetaald zullen worden”, verzekert hij, “de echte vraag is hoe hoog ze nog zullen zijn.” Toch komt hij niet verder dan enkele dooddoeners die al jaren meegaan: meer mensen langer aan het werk, het wettelijk pensioen het inkomen beter laten benaderen en het aanvullend pensioen veralgemenen.

Het eerste betekent niets minder dan een tweede generatiepact. “Het zou een goede zaak zijn mocht men daar inderdaad toe komen, maar als men weigert om de pensioenen te hervormen uit schrik voor de vakbonden en de kiezer, zal men ook geen echte maatregelen kunnen nemen om dit goede voornemen in de praktijk te brengen”, stelt Lambert. Een nieuw generatiepact zal immers onvermijdelijk onpopulaire maatregelen inhouden, die echter nodig zijn om het systeem draaiend te houden. “Het is net de taak van politici om de bevolking uit te leggen dat te vroeg op pensioen gaan uiteindelijk ook ten koste gaat van de gepensioneerden. De kiezer is volwassen genoeg om dat in te zien.”

Het laatste inkomen beter benaderen is dan weer een voornemen dat al jaren wettelijk is vastgelegd, maar waar in de praktijk niets van terechtkomt. “Het is maar de vraag waar men het geld zal vinden om het wettelijk pensioen op te trekken als men elke echte hervorming weigert.”

Het aanvullend pensioen veralgemenen is een logische optie, maar ook daarover zitten de regeringspartijen niet op dezelfde lijn. Zo wil de PS alles inzetten op het wettelijk pensioen, en zelfs de aftrek voor privé-pensioensparen afschaffen.

Lambert vraagt zich af waarover minister Daerden het zal hebben in zijn aangekondigde dialoog met het middenveld: er zal immers zo goed als niets op tafel liggen. De middenveldorganisaties, vakbonden incluis, hebben dan ook de verantwoordelijkheid om een echte hervorming te eisen van de minister. Het is ook in het belang van hun leden en toekomstige leden dat de pensioenstelsels aangepast worden aan de nieuwe demografische verhoudingen.

“Wie toelaat dat de pensioenen in gevaar worden gebracht door niets te doen is cynisch, onverantwoordelijk en denkt enkel aan zijn eigen kortetermijnbelangen”, besluit Lambert. “Voorlopig beantwoordt de regering helaas aan die beschrijving.”

Advertenties

Geef een reactie so far
Plaats een reactieGeef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s%d bloggers liken dit: