Geert Lambert


Peeters laat kansen liggen door achterhoedegevecht over Opel
februari 20, 2010, 2:06 pm
Filed under: vrije tribune | Tags: , ,

De Belgische autosector is meer dan het toch al ten dode opgeschreven Opel Antwerpen, zegt GEERT LAMBERT. Nu nog wachten tot de Vlaamse minister-president, Kris Peeters, dat wil inzien.

Woensdag verliet de Vlaamse minister-president, Kris Peeters (CD&V), vroegtijdig een handelsmissie in Californië om met de Europese ministers van Industrie over autobouwer Opel te spreken. Symbolischer kan haast niet: Kris Peeters verkiest een verloren strijd voor een ten dode opgeschreven fabriek boven enkele interessante ontmoetingen die misschien wel het begin kunnen zijn van een toekomstgerichte, duurzame industrie in Vlaanderen. Het beeld van Vlaanderen als het nieuwe Wallonië wordt er alleen maar door versterkt.

Peeters vond het bij de start van de missie naar eigen zeggen heel belangrijk om aanwezig te zijn in the Golden State, een staat met veel dynamiek en visie, vooral op het vlak van groene technologie en economie. Op die dynamiek en visie blijft het in Vlaanderen nog wachten, hoewel die, zeker na het doodsvonnis voor Opel Antwerpen, broodnodig zijn.

De sluiting van de fabriek hing jammer genoeg al lang in de lucht. Alleen wilde de minister-president dat niet zien. Het kwam immers niet goed uit. Eerst was er een verkiezingscampagne die moest gewonnen worden, en slecht nieuws over de auto-industrie paste niet in de presidentiële campagne van Peeters. Had hij toen toegegeven dat de fabriek in Antwerpen wellicht geen toekomst meer had, dan had hij met een plan moeten komen om de werkgelegenheid zoveel mogelijk te redden. En een campagne met inhoud was niet waar de minister-president op zat te wachten. Dus bleef hij maar herhalen dat hij wilde blijven vechten voor Opel Antwerpen. Tegen beter weten in en bij gebrek aan een geloofwaardig alternatief.

Ook na de verkiezingen was er geen spoor van een echt plan voor de auto-industrie in Vlaanderen. De regering-Peeters wilde wel over de brug komen met financiële steun voor GM, goed wetend dat ze daarmee enkel een pleister op een houten been aanbood.

Zelfs nu er duidelijkheid is over het lot van Opel Antwerpen weigert Peeters zijn grijsgedraaide plaatje te vervangen: hij wil nog steeds blijven vechten voor de fabriek. Het heeft iets tragisch, de minister-president die als de orkestleider op de Titanic nog eens hetzelfde lied aanheft terwijl het schip al onder water loopt. Het enige verschil met de legendarische scheepsramp is dat Peeters verdomd goed wist dat hij recht op de ijsberg afstevende, maar weigerde om van koers te veranderen.

Als de Vlaamse regering echt van plan is om jobs te redden, zal ze toch eens een visie moeten ontwikkelen over de auto-industrie. In dat licht was het voor Peeters interessant geweest om samen met zijn minister Ingrid Lieten (SP.A) een bezoek te brengen aan het bedrijf Better Place, dat een veelbelovende voorloper is op het vlak van gebruiksvriendelijke elektrische wagens en oplaadstations. Een uitgebreid netwerk van oplaadpunten is een onontbeerlijke, maar dure voorwaarde voor de inburgering van elektrische auto’s.

Is Vlaanderen bereid om, net als Californië, Israël, Denemarken en Japan, te investeren in de auto van de toekomst of willen we er enkel een beetje over praten? Het is leuk om ons op het autosalon te vergapen aan de nieuwste innovaties en de groene auto’s van de toekomst, maar tegelijk moeten we ook erkennen dat die innovaties en auto’s van de toekomst niet uit Vlaanderen komen, hoeveel er in het Vlaams Parlement ook over innovatie wordt gesproken. Als Peeters denkt dat Vlaanderen het zal redden door hier en daar wat subsidies uit te delen aan constructeurs die blijven zweren bij de klassieke auto van de 20ste eeuw, dan zal tegen het einde van de bestuursperiode blijken dat hij de doodgraver was van de auto-industrie in Vlaanderen.

Gelukkig hecht de Europese Commissie meer belang aan het gezegde ‘gouverner, c’est prévoir’: volgens de commissie moest de vergadering niet over Opel gaan, maar over de toekomst van de Europese auto-industrie en de groene auto. Als Peeters de Belgische autosector gelijkschakelt met Opel, is dat enkel zijn mening.

Dit opiniestuk verscheen op zaterdag 20 februari in De Standaard.

Advertenties

1 reactie so far
Plaats een reactie

Mooi verwoord. De bestuurspolitiek blijft voor mij nog een mooi verpakte lege doos te zijn die niet echt durft richting te kiezen. En zoals je het al aanhaalde is niemand bereidt duurzame politieke maatregelen te nemen omdat er naar mijn mening nog teveel kortzichtige visies zijn.
En toch ben ik ervan overtuigt dat wij ook hier in Vlaanderen de volgende generatie van bedrijven aan het klaarstomen zijn. Alleen zijn ze nog te weinig zichtbaar aan de oppervlakte en is het voor hen (en mij dus ook) hard knokken om aan die revolutionaire techologieën meer ruchtbaarheid te geven. We beschikken nu eenmaal niet over een oorlogskas en de banken vragen krankzinnige garanties voor zelfs kleine leningen (bvb 20.000 euro).
Maar we weten waar deze technologie toe in staat is en kennen ons doel.
Dus Geert, ja u hebt gelijk, het is de hoogste tijd dat de politiek ook meer investeert in zijn nieuwe opkomende economie!

Reactie door Bart Baillière
Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s%d bloggers liken dit: