Geert Lambert


Persbericht: Van Quickenborne laat consument twee keer betalen voor margestijging basisproducten
maart 10, 2010, 7:41 pm
Filed under: Persbericht | Tags:

Minister Van Quickenborne pleit voor een vermindering van de koopkracht door de sociale partners op te roepen tot loonmatiging wegens de stijgende prijzen van basisproducten. Zo wordt de consument twee keer de dupe van de margestijgingen die de producenten en distributeurs zichzelf hebben toegekend. “Als Van Quickenborne het concept van de index in vraag wil stellen, moet dat het voorwerp worden van een parlementair debat”, stelt senator Geert Lambert.

Het Prijsobservatorium stelde vast dat producenten van basisproducten hun prijzen snel hebben opgetrokken toen de grondstoffen stegen, maar dat de prijzen nauwelijks werden bijgesteld eenmaal die basisproducten weer daalden. Daardoor stegen de winstmarges ten koste van de consument, een fenomeen dat zich in onze buurlanden blijkbaar minder heeft voorgedaan.

Vandaag pleit minister Van Quickenborne voor loonmatiging om de indexstijgingen die voortvloeien uit de hogere winstmarges op te vangen. De minister wil zo de koopkracht van de Belgische consumenten verminderen tegenover die van de buurlanden. “De Belgische consument wordt dus nogmaals de pineut”, stelt Lambert: “In Nederland kwam de consument als winnaar uit de prijzenoorlog tussen de supermarkten, iets wat waar we hier, mede door het zo goed als verdwijnen van Carrefour uit Vlaanderen, niet op hoeven te rekenen. Daarbovenop komen de hogere winstmarges voor de producenten, en als klap op de vuurpijl wil Van Quickenborne nu de indexstijging tenietdoen. Dat wordt, zeker in deze onzekere economische tijden, wat veel om dragen voor de gewone consument.”

Geert Lambert wijst erop dat mensen met een bescheiden loon nu al benadeeld worden door de index, omdat de prijzen van de basisproducten sneller stijgen dan die van luxeproducten die ook in de prijsindex zijn opgenomen. De prijzen van basisproducten stijgen dus sneller dan de index, wat vooral nadelig is voor mensen die zich enkel basisproducten kunnen permitteren. Daarom pleit Lambert voor een debat over een index waarin basisproducten zwaarder in rekening worden gebracht dan nu het geval is.

Daarenboven zou een koopkrachtvermindering een slecht signaal zijn in tijden van crisis. De minister zou er beter aan doen om het vertrouwen van de consument op te krikken dan het nogmaals een tik te geven.

“Het discours van Van Quickenborne klinkt wel heer erg neoliberaal, als hij de consument nogmaals de dupe wil laten worden van de margestijgingen van de producenten”, vindt Lambert. “Als het systeem van de index hem stoort, dan stel ik voor dat hij daarover overlegt met het parlement. Ik ben zeker bereid om te debatteren over wat er beter kan aan de index, maar ik vraag op zijn minst een parlementair debat voor er geraakt wordt aan de koopkracht. Dit is een zaak die breder gaat dan het interprofessioneel overleg tussen de sociale partners.”

Advertenties

Geef een reactie so far
Plaats een reactieGeef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s%d bloggers liken dit: