Geert Lambert


Het discours van Dedecker is volledig achterhaald
mei 25, 2010, 2:26 pm
Filed under: Persbericht | Tags: , ,

“Jean-Marie Dedecker blijft ter plaatse trappelen met een compleet achterhaald discours”, reageert Geert Lambert (Groen!) op de publicatie van het boek ‘De aarde warmt op en de geesten verhitten’. Hij doet aan desinformatie door allerhande clichés op een hoopje te gooien in de hoop dat er iets van blijft plakken bij de kiezer.

Eén van de tekenen dat Dedecker vastgeroest is in zijn discours van 2007 is dat hij nog steeds vraagtekens plaatst bij de opwarming van de aarde. De meeste van zijn collega-klimaatsceptici hebben al toegegeven dat de aarde inderdaad opwarmt én dat de mens er een aandeel in heeft. Doen alsof er in de wetenschappelijke wereld een tweestrijd woedt over de klimaatopwarming is pure desinformatie: er is een nooitgeziene wetenschappelijke consensus die nog slechts door enkelingen aangevochten wordt. Die enkelingen krijgen uiteraard veel aandacht en steun van de petroleumlobby, maar voeren in wezen een achterhoedegevecht. Dedecker is echter blind voor wetenschappelijk onderbouwde argumenten als ze niet in zijn ideologische plaatje passen. En dat ideologische plaatje begint stilaan erg grijsgedraaid te klinken.

Zo klinkt ook zijn pleidooi voor de auto erg 2007. Het is waanzinnig om in een land dat niet alleen in de Wetstraat maar ook op de snelweg stilstaat, te pleiten voor nog meer ruimte voor de auto. “Je hoeft geen genie te zijn om in te zien dat we het in de toekomst met minder auto’s zullen gaan doen, en niet met meer”, stelt Lambert. Hij wijst op een onlangs verschenen boek dat wél zijn geld waard is: ‘De file voorbij, afscheid van het automobilisme’, waarin mobiliteitsfilosoof Kris Peeters stelt dat het opofferen van steeds meer middelen aan koning auto onhoudbaar is. Zo moet zeventig procent van de stedelijke oppervlakte opgeofferd worden aan wegen om de verkeersstroom enigszins in beweging te houden. Steden die in het verleden onder massaal protest experimenteerden met rekeningrijden (Stockholm, Londen) plukken nu de vruchten: het aantal auto’s daalde, de lucht werd schoner, de ongevallen namen af, de levenskwaliteit nam toe, en de middenstand floreerde.

Peeters ontkracht ook de mythe van de auto als melkkoe: het autoverkeer is integendeel een zwaar gesubsidieerde vorm van vervoer. Hij berekende dat  de overheid elke automobilist zo’n 3000 euro per jaar toestopt, rekening houdend met infrastructuur, milieu-, ziekte- en ongevallenkosten. Na aftrek van accijns- en belastinginkomsten.

Dedeckers zienswijze alsof er in ons land twee groepen zouden zijn (de automobilisten en de anderen) slaat ook nergens op. “Automobilisten zijn dezelfde mensen als de voetgangers, fietsers en openbaarvervoergebruikers. Het heeft dus geen zin om die tegen mekaar op te zetten”, argumenteert Lambert. “ Het heeft wel zin om mensen correcte informatie te geven over mobiliteit, zodat ze slimme en doordachte keuzes kunnen maken. Op Dedecker hoeven we daarvoor alleszins niet te rekenen.”

“Ik steek Jean-Marie Dedecker ’s ochtends vaak voorbij tussen Oostende en Brussel”, grapt Lambert nog. “Alleen zit ik dan op de trein en hij in de file.”

Advertenties

4 reacties so far
Plaats een reactie

Beste Geert, ik kreeg de oproep met aanduiding van kandidaten. Als medekenner van het institutioneel dossier en als integraal federalist kan ik me vandaag nog niet achter de desbetreffende plannen van Groen scharen. Ik neem aan dat er zeer weinig weten en willen tot de top doorgedrongen is, tenzij bewijs nog komt.

Reactie door Marc Cels

ik vindt uw reactie op Jean Marie DD laag onder de gordel, en stoere taal voor iemand die nogal van partij verandert.

Reactie door annette vanden berghe

Beste Annette, ik zie niet goed in waar ik in bovenstaand stuk onder de gordel ga, het lijkt me een puur inhoudelijke en correcte reactie. Misschien kunt u verduidelijken waar ik over de schreef zou gaan?
Ik wil er ook op wijzen dat ik in mijn politieke carrière nog geen enkele keer overgelopen ben van één partij naar een andere. Jean-Marie zal na de verkiezingen, als zijn partij zoals aangekondigd van naam verandert, misschien ook wel (ex-VLD, ex-N-VA, ex-LDD) achter zijn naam zien staan in de krant.

Reactie door geertlambert

Gelukkig denk jij wel vooruit, Geert.
Succes!

Reactie door Tiney Herssens
Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s%d bloggers liken dit: