Geert Lambert


Persbericht: Geert Lambert vraagt publicatie Tsjernobylrapport
mei 22, 2008, 2:24 pm
Filed under: Buitenland, Energie, Persbericht | Tags: , , ,

Door een overeenkomst tussen de Wereldgezondheidsorganisatie en het Internationaal Atoomagentschap wordt een rapport over de langetermijngevolgen van de kernramp in Tsjernobyl gecensureerd. Senator Geert Lambert (VlaamsProgressieven) vraagt minister De Gucht om dit probleem op de agenda van de jaarlijkse algemene vergadering van de WGO te brengen.

Momenteel (19-24 mei) houdt de Wereldgezondheidsorganisatie (WGO) in Genève haar jaarlijkse Algemene Vergadering. Door een panel van geneeskundige organisaties wordt er al lang op aangedrongen dat deze vergadering ook de herziening zou bespreken van het verdrag tussen de WGO en het Internationaal Agentschap voor Atoomenergie (IAEA).

Het huidige verdrag tussen beide organisaties bepaalt o.a. dat ze met elkaar overleg moeten plegen wanneer de WGO onderzoeken doet die ook het terrein van het IAEA aanbelangen. Daarbij werd een vertrouwelijksheidsclausule opgenomen, waardoor het IAEA de vertrouwelijkheid kan vragen van rapporten van de WGO. De voormalige secretaris-generaal van de WGO, Dr. Nakajima, bevestigde dat net deze vertrouwelijkheidsclausule ertoe leidde dat delen van de Tsjernobylconferentie van 1995 nog steeds niet gepubliceerd konden worden. Nochtans is dergelijke informatie cruciaal om de ware gezondheidsrisico’s van kernenergie te kunnen inschatten. De WGO zou daarin geen enkele handelingsvrijheid mogen ontnomen worden.

Waar het internationaal appel van medische beroepsbeoefenaars als middenveld geen mogelijkheid heeft om dit op de agenda van de AV van de WGO te plaatsen, kunnen lidstaten dit wel. Om die reden drong senator Geert Lambert bij minister De Gucht aan op een initiatief van België. In zijn antwoord stelde de minister dat hij de Belgische vertegenwoordigers bij de WGO de opdracht zal geven om dit van nabij op te volgen.

“Het is jammer dat België dit niet nu reeds op de agenda brengt. In een steeds meer geglobaliseerde samenleving is het immers van groot belang dat organisaties als de WGO onafhankelijk kunnen werken en vrij hun informatie over de gezondheidsrisico’s van kernenergie kunnen verspreiden”, vindt Geert Lambert. Hij zal de Belgische regering er echter aan houden ‘dat men dit zal opvolgen’ in de hoop dat dit in de nabije toekomst alsnog geagendeerd kan worden, zodat de samenwerking tussen WGO en IAEA kan worden herbekeken.

Advertenties

Geef een reactie so far
Plaats een reactieGeef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s%d bloggers liken dit: