Geert Lambert


Persbericht: SLP en Groen! gaan samen verder
december 20, 2009, 2:06 pm
Filed under: Persbericht, SLP, Sociaal-Liberale Partij | Tags:

Zaterdag hebben de partijraad van SLP met 69,66% van de stemmen en de politieke raad van Groen! met 76% beslist dat Groen! en SLP de krachten willen bundelen. Daarom hebben de partijen samen een model uitgewerkt waarbij SLP geïntegreerd wordt in Groen! Dit vernieuwde Groen! zal door middel van congressen en studiedagen uitgediept worden.

In Vlaanderen is ruimte voor een vierde politieke stroming die platgetreden paden durft verlaten en zich als moderne groene partij radicaal keert tegen zij die de klok willen terugdraaien of stilzetten. Geert Lambert, SLP-voorzitter: “Samen dragen we een sterk geloof in een maatschappelijk project dat zowel het sociale, het ecologische en het economische met elkaar verzoent. Vanuit een gelijkaardige kijk op duurzaamheid, ongebonden politiek bedrijven en de diversiteit van de samenleving hebben Groen! en SLP beslist om samen te gaan.”

Op lokaal vlak werkten reeds vele groene groepen vlot samen met SLP-groepen. Deze samenwerking kwam er niet alleen omwille van praktische overweging maar ook vanuit een besef dat er inhoudelijk heel wat overlappingen zijn tussen beide partijprogramma’s. Het komt er nu op aan dat programma concreet verder vorm te geven en te werken rond de verschillen, zodat de geschilpunten kunnen overstegen worden.

Groen! voorzitter Wouter Van Besien: “Met dit samengaan maken we als groen! duidelijk dat we een open partij zijn. We gaan op zoek gaat naar concrete voorstellen die onze maatschappij en haar burgers vooruit kan helpen. Samen met SLP hebben we vijf fronten uitgewerkt waarop wij onze gezamenlijke politieke strijd willen richten.”

Die vijf fronten zijn: ‘een duurzame kenniseconomie’, ‘een nieuw en rechtvaardig sociaal model’, ‘een samenleving die goed in haar vel zit’, ‘volwaardig burgerschap in een diverse samenleving’ en ‘een sterkere democratie’.
Concreet zal SLP in Groen! geïntegreerd worden. Door middel van studiedagen en congressen zal de samenwerking worden uitgediept.

De authenticiteit van ieders overtuiging blijft gehandhaafd, maar beide zijn overtuigd van de kracht van de kruisbestuiving. Ambitieus om van elkaar te leren. Ambitieus om elkaar te voeden .
De integratie zal ook gebeuren in de lokale afdelingen. Op plaatsen waar dat moeilijk ligt omdat de ene partij in de meerderheid en de andere partij in de oppositie zit, zullen de SLP-mandatarissen onder eigen vlag blijven werken. Zo kunnen zowel SLP als Groen! de engagementen ze zijn aangegaan na de gemeenteraadsverkiezingen van 2006 respecteren.

Groen! en SLP willen de hand reiken naar iedereen die gelooft in de kracht van mensen en de kracht van politiek en die bereid is om de stilstand te doorbreken en de toekomst een nieuw gelaat te geven.

Klik hier voor de hele tekst en voor meer inhoud over de vijf fronten.

Advertenties

3 reacties so far
Plaats een reactie

Welkom bij Groen!

Reactie door Philippe

Misschien een vraagje naar het lokale niveau toe: blijft u in de Oostendse gemeenteraad zetelen onder de naam SLP en blijft u bijgevolg deel uitmaken van de meerderheid of vormt u nu samen met Wouter De Vriendt de Groen!-fractie in de Oostendse gemeenteraad (maw: in de oppositie)?
Dit kan volgens mij toch voor heel wat verwarring zorgen, want nationaal bent u nu de derde senator voor Groen!, maar regionaal en lokaal zult u dan bv. verder onder de naam SLP in de media verschijnen?

Reactie door Pieter

Was er nu echt geen draagvlak meer om apart verder te gaan ? Al die naamswijzigingen hebben het project misschien ook geen goed gedaan… Volksunie -> VU/ID21 -> dan de breuk naar N-VA en Spirit -> VlaamsProgressieven -> SLP. Wat was er mis met VlaamsProgressieven ? Ik zit in Nederland, maar ik denk dat er vraag is naar een genuanceerd Vlaams en Links geluid.

Reactie door Ramon Barends
Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s%d bloggers liken dit: